torsdag 10 december 2009

Lussekatter


Snart är det lucia och då måste det bara finnas lussekatter i huset så i veckan bakade jag dessa små söta "katter". Några ser riktigt sura ut, ha ha ha!


ca 18 st

25 g jäst
50 g smör
2,5 dl standard mjölk
1 dl crème fraiche
1 påse saffran
0,75 dl socker
1 nypa salt
ca 8,5 dl vetemjöl
russin
1 ägg

Gör såhär:
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37°. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt crème fraiche, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev mera mjöl. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Dela degen i 18 delar och baka ut till lussekatter genom att rulla varje del till långa "maskar" för att sedan göra en kringla som du vänder på. Garnera med två russin som skall föreställa ögon. Lägg dem på smorda plåtar. Låt jäsa 20-30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min. Låt svalna på galler under bakduk.

2 kommentarer:

  1. Lusse - katterna blev jättesöta och uppskattades verkligen.
    Kram Julia

    SvaraRadera
  2. Haha, här sitter jag o letar överallt på nätet efter om man kan använda cremefrachie i lussekatterna o så äntlingen hittar jag! =D

    SvaraRadera