söndag 5 december 2010

Lakriskola med havssalt

Som jag skrev i ett tidigare inlägg brukar jag varje jul försöka hitta några nya spännande recept och detta är årets bästa nykomling i receptsamlingen! Dessa utsökta kolor kommer definitivt få bli en tradition :-)


ca 60 st

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk kakao
1 dl turkisk peppar (hårda lakriskarameller)
2 tsk smör
200 g choklad
Havssalt

Gör så här:
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de turkisk pepparkaramellerna i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka tills smeten klarar “kulprovet”. Det Rör om då och då.

Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen (i micro eller vattenbad) och låt den svalna (är den för varm när man doppar kolan i så kan kolan smälta något). Skär eller klipp kolan i bitar.

Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.


6 kommentarer:

  1. Själv är jag inte så mycket för Lakrits men havssalt lät ju inte helt fel...

    SvaraRadera
  2. Oj, dethär måste jag testa! Det verkar ju inte så svårt, men resultatet ser jätte lyxigt ut :)

    SvaraRadera
  3. Den här måste jag göra!
    Var koper man lakritsen?
    Det skall finnas en lakritsaffär någonstans på Kungsholmen eller Odengatan!
    / Kärmor

    SvaraRadera
  4. Så gott det låter...härligt att komma in på din blogg när du bara öst ut recept på goda saker :)

    SvaraRadera
  5. Lakriskolan är helt svuverän hur gott som helst
    prova ni ångrar er inte

    SvaraRadera