30 st
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella kvarg, lätt
2 påsar saffran, ca 1 g
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
50 g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
rivet skal av 1 apelsin
Gör såhär:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37°. Häll degspadet över jästen. Rör om så att den löser sig. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 250°. Stjälp upp degen på en mjölad bänk. Platta ut degen med händerna till ca 40x35 cm. (45x35) Blanda smör, socker och apelsinskal. Bred det över degen. Vik degen dubbel på mitten. Skär degen i 30 smala remsor. Vrid dem några varv och lägg på bakplåtspapper på plåtar. Grädda i övre delen av ugnen i 8-10 min. Låt dem kallna på galler.
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella kvarg, lätt
2 påsar saffran, ca 1 g
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
50 g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
rivet skal av 1 apelsin
Gör såhär:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37°. Häll degspadet över jästen. Rör om så att den löser sig. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 250°. Stjälp upp degen på en mjölad bänk. Platta ut degen med händerna till ca 40x35 cm. (45x35) Blanda smör, socker och apelsinskal. Bred det över degen. Vik degen dubbel på mitten. Skär degen i 30 smala remsor. Vrid dem några varv och lägg på bakplåtspapper på plåtar. Grädda i övre delen av ugnen i 8-10 min. Låt dem kallna på galler.
Inte dumt.
SvaraRadera